Informācija par  kārtējās LEA rīkotās diskusijas norisi. Tā notiks Banku augstskolas telpās (lejā pie administratores būs informācija par precīzu norises vietu augstskolā) 4.februārī pl.14,30.

Diskusijas tēma: „Klasiskās un modernās tirdzniecības teorijas mūsdienu

ekonomiski integrētajā pasaulē”.

Komentārs:
Mūsdienās dažādas vēsturiski veidojušās tirdzniecības teorijas mēdz iedalīt klasiskajās „uz valsti balstītās” tirdzniecības teorijās (classical country-based trade theories) un modernajās „uz firmu balstītās” teorijās (modern firm-based trade theories). Pie pirmajām pieskaita Merkantilismu, ekonomikas klasiķuSmita Absolūtās priekšrocības teoriju un Rikardo Salīdzinošās priekšrocības teoriju, arī Hekšera-Olina tirdzniecības teoriju. Visas minētās ir vismaz 100 gadus vecas.
Laika posmā pēc II Pasaules kara teorētiķi starptautiskās ekonomikas jomā vairāk sāka pievērst uzmanību atšķirībām starp uzņēmumiem, nevis valstīm. Tam par iemeslu kalpoja kapitāla mobilitātes straujš pieaugums ar tam sekojošu multinacionālo korporāciju izvēršanās pasaules tirgos, kā arī Ļeontjeva un citu teorētiķu atklātās problēmas apstiprināt Hekšera-Olina teorētiskā tirdzniecības modeļa patiesumu praktiskajā dzīvē. Kopš pagājušā gadsimta 60 -tajiem  gadiem parādījušās tā sauktās „uz firmu balstītas” teorijas- Lindera Līdzīgo valstu (Country Similarity) teorija, Vernona Produkta dzīves cikla teorija, Krugmana un Lankastera Globālās stratēģiskās konkurences teorija, Daninga Eklektikas teorija un Portera Nācijas konkurētspējīgās priekšrocības teorija.
Diskusijas ietvaros tās dalībnieki varēs dalīties domās par klasisko un moderno tirdzniecības teoriju kopīgajām un atšķirīgajām atziņām, kā arī to aktualitāti 21.gadsimtā notiekošajos ekonomiskajos procesos.
Lai rosinātu diskusiju, tā iesāksies ar diviem priekšlasījumiem. Banku augstskolas profesors Ivars Brīvers sniegs ieskatu klasisko teoriju aspektos, īpašu uzmanību pievēršot Deivida Rikardo Salīdzinošās priekšrocības teorijas analīzei, bet Banku augstskolas docents Kristaps Lešinskis aplūkos moderno tirdzniecības teoriju pamatus, īpašu akc

entu liekot uz Maikla Portera Nācijas konkurētspējīgās priekšrocības teorijas apskatu.

Zināmas ieinteresēšanas nolūkos piedāvāju Maikla Portera 1990.gada Harvard Business Review (March-April) rakstīto: „According to standard economic theory, factors of production – labour, land, natural resources, capital, infrastructure – will determin the flow of trade. A nation will export those goods that make most use of the factors with which it is relatively well endowed. This doctrine, whose origins date back to Adam Smith and David Ricardo and that is embedded in classical economics, is at best incomplete and at worst incorrect(79.lp.)”.

Diskusija ir atvērta un kā vienmēr tiek dota iespēja aicināt kolēģus un citus, kuriem šāda diskusija varētu būt interesanta.