2012.gada 3.jūlijā KDS birojā notika Latvijas Sociālās Tirgus  Ekonomikas Institūta /LSTEI/ rīkota diskusija par ekonomiskām aktualitātēm Latvijā.

Diskusijā piedalījās uzaicinātie viesi: Latvijas Ekonomistu Asociācijas  priekšsēdētājs prof.,Dr.Ivars Brīvers, Rīgas Stradiņa universitātes asoc.prof.,Dr.Lolita Vilka, Dr.oec.Gunārs Vaskis, Latvijas Universitātes mācībspēks Egīls Fortiņš, finansists Anrijs Aumalis. Institūtu pārstāvēja direktors Armands Agrums un valdes locekļi asoc.prof.Ilmārs Lešinskis, Maija Stefane un Ingvars Vijups, kā arī uzņēmēji Aivars Grigulis un Edgars Razgaila.

Pēc KDS valdes priekšsēdētājas Māras V.Zilgalves apsveikuma uzrunas Institūta direktors A.Agrums aicināja neformālā gaisotnē dalīties uzskatos, ko katrs diskusijas dalībnieks šodien izvirzītu par mūsu valsts ekonomisko prioritāti.

Diskusijas dalībnieki no kr. Rīgas Stradiņa universitātes asoc. prof. Lolita Vilka, Latvijas Ekonomistu asociācijas valdes priekšsēdētājs prof., Dr. Ivars Brīvers un KDS valdes priekšsēdētāja asoc. prof., Dr. Māra V. Zilgalve.

Klātesošie bija vienisprātis, ka vispirms būtu jāveido ekonomistu komandu, kas veiktu diagnosticēšanu par ekonomisko situāciju Latvijā. Tas ir sākums Institūta darbībai, kas dotu pamatu izprast sociālās tirgus ekonomikas modeļa piemērošanas īpatnības Latvijas apstākļiem.

Diskusijā tika pārrunātas bezdarba, nodarbinātības un nodarbināmības problēmas. Īpaši darba atrašana aktuāla jauniešiem. Tai pat laikā vērojama tendence, ka jaunieši ne vienmēr ir profesionāli sagatavoti un psiholoģiski nobrieduši stabilām un ilgstošām darba attiecībām.

Klātesošie uzņēmēji izteica viedokli, ka valsts ekonomikas attīstība nebūtu mērāma, kā vienu no vadošajiem faktoriem izvirzot eksportu. Iekšējais tirgus ir svarīgs savas valsts iedzīvotāju labklājības veicināšanai.

Diskusijas laikā no kr. A. Agrums, E. Fortiņš, M. Stefane un I. Lešinskis.

Izskanēja viedokļi par kardinālu Latvijas ekonomiskās paradigmas maiņu. Valsts ekonomiskā augšupeja būs iespējama, ja valsts izpildvaras priekšā būs līderis un komanda, kura ar taisnīgu nodokļu pārdali un citiem instrumentiem noteiktāk rīkosies esošajos krīzes apstākļos, lai aizsargātu Latvijas lielākās iedzīvotāju daļas intereses un dzīves labklājību.

Diskusijas laikā izskanēja vēl daudzi citi vērtīgi priekšlikumi un arī viens no tiem veidot kādā no Latvijas reģionālajām pilsētām
pilotprojektu.

Institūta valde pateicas visiem ekonomikas ekspertiem, diskusijas dalībniekiem un īpaši Latvijas Ekonomistu Asociācijai par ieinteresētību un vēlmi turpināt kopīgu sadarbību.

Diskusijas dalībnieki no kr. KDS valdes priekšsēdētāja Māra V.Zilgalve, LSTE Institūta direktors Armands Agrums, LU lektors Egīls Fortiņš, Institūta valdes locekļi Maija Stefane, asoc.prof.IlmārsLešinskis un Ingvars Vijups.